Kotor

Kotor – jedan od najromantičnijih gradova Crne Gore, smješten je u srcu Boke, u jednom od najljepših zaliva na svijetu, krunisan planinom Lovćen. Pečat srednjeg vijeka doprinosi posebnom šarmu i ljepoti grada, zbog čega je i Kotor pod zaštitom UNESCO-a od 1979. godine i predstavlja kulturno-istorijsko nasleđe.
Pored brojnih znamenitosti tu su i katedrala Sv. Tripuna iz 1166. godine, crkva Sv. Luke, a u zidinama starog grada nalaze se brojni trgovi poput Trga od oružja, Trga od brašna i Trga od kulture.
Luka Kotor je najznačajnija turistička luka Crne Gore, pa tako i sam grad nije odoleo modernom vremenu, pa su tu i razni kafići, restorani i prodavnice. Kotor je prepoznatljiv i po brojnim festivalima koji se održavaju tokom čitave godine, kao što su Bokeljske noći, Kotorski karneval (Feštanje), Fešte kamelija i Tripundanske svečanosti.
Za kraći predah od obilaska Kotora, preporučujemo da se uputite ka obližnjim plažama Bigovo i Bajova Kula.

Perast

Perast je grad-muzej u kome svaka ulica, crkva, palata i kuća ima svoju bogatu istoriju i priču. Smješten 14 km od Kotora, u podnožju brda Sv. Ilija. Cijelo mjesto odiše ljepotom barokne arhitekture. Nastao je između 17. i 18. vijeka, a građen je od strane bogatih pomoraca i uglednih plemićkih porodica.
Tu su i dva ostrva koja upotpunjuju sliku ovog mjesta, to su Gospa od Škrpjela i ostrvo Sveti Đorđe. Prema predanju, Gospa od Škrpjela je podignuta na mjestu gdje su braća Moršići našla sliku Bogorodice. Građani Perasta su nabacivali kamenje i podigli malu kapelu, a kasnije su nastavili da donose kamenje do ostrva, čineći ga sve većim. Ovaj običaj nasipanja kamenja, poznat kao Fašinada, prerastao je u tradicionalnu svečanost koja se održava svakog 22. jula već više od 500 godina.

Lovćen

Nacionalni park Lovćen se prostire na planini Lovćen. Obuhvata područje od 6.220 hektara, sa centralnim i najvišim dijelom planine koji predstavlja simbol slobode i „sveti oltar“ za stanovnike Crne Gore.

Prirodno bogatstvo ove planine je ogromno, a zanimljiva je i činjenica da ovdje raste jedna trećina ukupne flore Crne Gore.

Tu je i selo „Njeguši“, rodno mjesto najznačajnijih istorijskih ličnosti zemlje. Ovdje su rođeni vladari, pjesnici i filozofi, među kojima se ističu Petar II Petrović Njegoš i kralj Nikola I Petrović, posljednji vladar Crne Gore. Njegošev mauzolej u Nacionalnom parku Lovćen, smatra se remek-djelom vajara Ivana Meštrovića i predstavlja najviši mauzolej na svijetu.Planina Lovćen, koja se još naziva i „Crna planina“ i nosi dio zasluge za ime koje nosi država.

Budva

Budva, jedno od najpopularnijih turističkih odredišta na obali Jadranskog mora, obasjana je bogatom istorijom, prelijepim plažama i uzbudljivim noćnim životom. Srce Budve i njen najljepši dio je Stari grad, koji je pod zaštitom UNESCO-a kao kulturno-istorijsko nasljeđe. Grad na kome se vidi venecijanski uticaj, smješten je na malom poluostrvu koje je nekad bilo ostrvo, a kasnije povezano sa kopnom pješčanim sprudom. Unutar starih zidina, otkriva se mreža uskih ulica prepunih malih crkava, zanimljivih muzeja, umjetničkih galerija i šarmantnih barova i restorana koji privlače brojne posjetioce.

Budva se ponosi mnogobrojnim pješčanim i šljunkovitim plažama. Među najpoznatijima su Mogren, Slovenska plaža, Ričardova glava, Jaz i Trsteno. Za one koji traže mirniji ambijent, ostrvo Sveti Stefan ili park Miločer pružaju oazu tišine i opuštanja.

Tivat

Tivat, iako najmlađe formirani grad Boke, odiše bogatom istorijom koja seže do ilirskih plemena. Dvorac-galerija Buća, izgrađen prije više od pet vjekova, predstavlja najznačajniji spomenik prošlosti ovog grada. Šetajući kroz prelijepe ulice Tivta, možete uživati u raznovrsnim galerijama, malim muzejima i posjetiti lokalna pozorišta koja redovno priređuju raznovrsne predstave.

Od nedavno Tivat postaje i luksuzna destinacija, zahvaljujući izgradnji Porto Montenegra. Ekskluzivnim hoteli, prelijepa marina za jahte i mnoštvo butika i restorana koji nude istinski mediteranski doživljaj luksuza. Šetalište Pine, gdje se uzdiže istoimeni hotel, predstavlja omiljeno mjesto okupljanja mještana i posjetilaca, odišući neprolaznim šarmom i elegantnom atmosferom.

Ostrog

Manastir Ostrog je očaravajuće hodočasničko mjesto.Smješten je duboko u stijeni, na visini od 900 metara. Ovaj manastir je najposjećenija pravoslavna svetinja u Evropi. Osnovan je u 17. vijeku u čast Svetog Vasilija Ostroškog, čije se mošti tu nalaze. Jedan od najfascinantnijih detalja oko manastira jeste vinova loza koja izvire iz stijene, simbolizujući vjeru i duhovnu snagu. Za manastir je vezana i legenda o bebi koja je 1913. godine pala sa vrha manastira i ostala nepovrijeđena, simbolizujući čudesnu zaštitu Svetog Vasilija Ostroškog. Vjeruje se da duh Svetog Vasilija pruža iscjeljenje i pomoć vjernicima na isti način kao što je Isus Hrist činio čuda, inspirišući vjeru i čuvajući duše svojih poklonika širom svijeta.

Ostrog je neodoljivo mjesto duhovne snage i vjere koje pruža jedinstveno iskustvo koje prožima duše svih koji ga posjete, čineći ga nezaboravnim putovanjem za svakog putnika.

Durmitor

Nacionalni park Durmitor zauzima posebno mjesto među crnogorskim draguljima prirode. Njegova istorija seže daleko, a od 1980. godine je i dio UNESCO-ve zaštite, priznanje koje govori o njegovom globalnom značaju. Smjestivši se na površini od oko 32.520 hektara, Durmitor obuhvata spektar prirodnih čuda koja izazivaju divljenje širom svijeta.

Od dubokog kanjona rijeke Tare, čija je dubina druga iza Grand Canyona, do mističnog Crnog jezera koje se ogleda na visini od 1.418 metara, ovo područje nudi jedinstvene doživljaje tokom svih godišnjih doba. Za avanturiste, most na Đurđevića Tari pruža adrenalinske trenutke. Uz to, nezaboravna vožnja Jeepom na 85 kilometara asfaltiranog puta ili uživanje u lokalnim gastronomskim čarolijama u Žabljaku dodatno upotpunjuju ovaj izlet u prirodu.

Dubrovnik

Dubrovnik, očarava svojom ljepotom i bogatom istorijom. Stari deo grada je pod zaštitom UNESCO-a od 1979. godine. Šetajući ulicama Dubrovnika, susrećete monumentalne zidine, impresivne kule i crkve koje svjedoče o bogatoj istoriji ovog mjesta. Fontane, poput čuvene Onofrijeve fontane, krase gradske trgove, dok Stradun, glavna ulica Starog grada, odiše životom i energijom. Jedna od stvari koja je Dubrovnik učinila svjetski poznatim jeste njegova uloga u popularnoj TV seriji „Igra prestola“ (Game of Thrones). Dubrovačke zidine, kule, ulice i trgovi postali su dijelovi Vesterosa, fantastičnog svijeta iz „Igre prestola“. Posebno su poznate zidine Dubrovnika, koje su poslužile kao Kraljevska luka, Crveni keep i mnogi drugi dijelovi kraljevskog grada Kralja Lendistera.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.